Novosti / Što je LAG?
Blog

Što je LAG?

17. rujna, 2021
Što je LAG? logo

Treba vam traktor, sadnice ili neka domaća životinja, a za njih treba staja ili neka druga infrastruktura za Vaš OPG? LAG financira sve to!

Lokalne akcijske grupe (LAG) temelje se na stvaraju lokalnih partnerstva, a zadatak im je izrada lokalnih razvojnih strategija te usmjeravanje i praćenje njihove provedbe uključujući korištenje sredstava potpore. Glavni razlog zašto su učinkoviti u poticanju lokalnog održivog razvoje je to što povezuju ljudska, materijalna i financijska sredstva.

LAG treba udružiti partnere iz javnog i privatnog sektora te ih potaknuti na međusobnu pomoć i suradnju, a svatko će biti jednako zastupljen te tako smanjiti potencijalni konflikt.

KRITERIJI PRIHVATILJIVOSTI:

  1. Obuhvaćati teritorij usklađen s kriterijima LEADER-a u smislu ljudskih, financijskih i ekonomskih resursa;
  2. LAG mora biti službeno registriran;
  3. 50% moraju činiti članovi koji predstavljaju gospodarske partnere i civilno društvo, 20% predstavnici lokalnih vlasti;
  4. Osigurati dobnu raznolikost (jedan član mlađi od 25 godina) i ravnopravnost spolova (najmanje 30% žena);
  5. LAG će provoditi lokalne razvojne strategije i upravljati javnim sredstvima.

Područje LAG-a – ruralno područje koje ima više od 10.000, a manje od 150.000 stanovnika uključujući manje gradove te gradove s manje od 25.000 stanovnika.

Neki od LAG-ova su:

  • LAG Vinodol
  • LAG Istočna Istra
  • LAG Sjeverna Istra
  • LAG Južna Istra
  • LAG Prigorje – Zagorje
  • LAG Lika
  • I mnogi drugi…

 

Ako se želite učlaniti u LAG i vašim poslovanjem doprinijeti ruralnom razvoju to možete učiniti na stranicama Hrvatske mreže za ruralni razvoj, a mi smo ovdje za Vas da pomognemo u pisanju poslovnog plana i provođenju kako bi Vam osigurali bespovratna sredstva.

 

Zapratite nas na našim Facebook i LinkedIn profilima za još novosti i savjeta!

 

 

Prvi saznajte za dostupne natječaje - zapratite našu Facebook i LinkedIn stranicu!