Novosti / Što je javna nabava?
Blog

Što je javna nabava?

24. studenoga, 2020
Što je javna nabava? logo
Javna nabava je postupak koji se primjenjuje kada javni subjekti nabavljaju robu i usluge na tržištu.

Tu prvenstveno mislimo na državna tijela, jedinice lokalne samouprave te javne ustanove i institucije. Obveznici javne nabave su i privatne pravne osobe (tvrtke, obrtnici, OPG-ovi i slično) koje su u sklopu natječaja dobile EU novčana sredstva, a koja sada trebaju utrošiti nabavljajući ono što su u naveli u svom projektu.

Zašto se provodi postupak javne nabave?

Cilj postupka je da se osigura transparentnost trošenja dodijeljenih EU novčanih sredstava. Postupak je temeljito propisan zakonom i ima svoja nadzorna tijela koja prate provođenje postupka od strane naručitelja, kako bi se na tržištu osigurala adekvatna konkurencija i postignula racionalnost trošenja javnog novca.

Temeljna zadaća postupka javne nabave je da osigura da će se novac koji je odobren za nabavu određene usluge zaista potrošiti u tu svrhu.

Kada moram provoditi postupak javne nabave?

Nakon što ste prijavili projekt na natječaj i nakon što su vam odobrena sredstva, slijedi provedba projekta javna nabava.

Provedba projekta je postupak koji zna potrajati i 12-18 mjeseci (ovisno o vrsti projekta), stoga je bitno imati stručnjake koji će vas pratiti tijekom cijelog postupka.

U sklopu provedbe projekta, klijenti moraju izvršiti sve aktivnosti koje su predvidjeli u svom projektu, a te aktivnosti uključuju i nabavu robe ili usluga. Ovisno o visini vrijednosti nabave i tipu nabave, potrebno je provesti odgovarajući postupak.

Znači li to da postoji više postupaka javne nabave?

Upravo tako. Postoji nekoliko postupaka javne nabave i bitno je odabrati pravi način provođenja.

Našu tvrtku čine stručnjaci s dugogodišnjim iskustvom upravo u tim postupcima. Za vas možemo pripremiti i provesti cjelokupni postupak, bilo u sklopu usluge administrativne provedbe projekta ili u sklopu samostalne usluge vanjskog stručnjaka za administrativnu provedbu javne nabave.

 

Javite nam se već danas s upitom. Pregledat ćemo zajedno vaš predmet i na temelju analize sastaviti najpovoljniju ponudu za vas.

Zapratite nas na našim Facebook i LinkedIn profilima za još savjeta!

Prvi saznajte za dostupne natječaje - zapratite našu Facebook i LinkedIn stranicu!