Novosti / Program sufinanciranja električnih vozila
Blog

Program sufinanciranja električnih vozila

7. svibnja, 2021
Program sufinanciranja električnih vozila logo
Gospodarstvo Europske Unije sve se više okreće ograničavanju emisija CO2, zabrani ispuštanja ostalih štetnih plinova te korištenju ekoloških i održivih izvora energije.

Takav se trend odražava i na cestovni promet pa se tako vožnja automobila na dizelski pogon već zabranila u središtima nekih većih gradova. Gdje god još uvijek nije zabranjena vožnja automobila na tradicionalni pogon, cijena goriva ne prestaje rasti. Ako Vam je dosadilo neprestano poskupljenje goriva, nastavite čitati!

Električni automobili

Električni automobili u posljednje su vrijeme postali glavna tema autoindustrije.

Cijena vožnje električnog automobila po kilometru gotovo je 80% manja u odnosu na vožnju ostalih automobila.

Također, sve je više ‘punktova’ na kojima se mogu puniti i relativno su mali troškovi održavanja jer nemaju mnogo pokretnih dijelova. No prije svega, niti malo ne zagađuju okoliš.

Vozimo ekonomično!

U Hrvatskoj je danas registrirano oko 2 milijuna cestovnih vozila koja godišnje emitiraju gotovo 6 milijuna tona CO2 . Kako bi se smanjilo onečišćenje zraka već je 2014. godine pokrenut projekt ‘Vozimo ekonomično’. Njime se građanima i tvrtkama dodjeljuju bespovratna sredstva za kupnju energetski učinkovitijih vozila (električnih, hibridnih te plug-in hibridnih vozila).

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za 2021. je godinu rezervirao 105 milijuna kuna za sufinanciranje kupnje energetski učinkovitih vozila. Građane i tvrtke za ovaj će program moći prijaviti sami prodavatelji vozila, a prijave će se moći slati od početka lipnja! Na posebnoj stranici fonda moći će se pronaći sve informacije o programu sufinanciranja, prodajnim mjestima te listi automobila koja se mogu kupiti uz pomoć bespovratnih sredstava. Također će biti dostupna i informacija koliko je novca do tog trenutka već iskorišteno, ažurirana u realnom vremenu.

Programom će se sufinancirati do 40% vrijednosti nabavke vozila, ovisno o kategoriji.

Kroz program je moguće dobiti:
  • Za električna vozila L1-L7 kategorije – do 20 000 kn
  • Za plug-in hibride te vozila N1 kategorije – do 40 000 kn
  • Za vozila s električnim pogonom ili na SPP, UPP te vodik – do 70 000 kn
  • Za vozila kategorije N2, N3, M2, M3 s električnim, plug-in hibridnim, SPP, UPP ili pogonom na vodik – do 400 000 kn

Građani će sufinanciranje moći ostvariti za jedno vozilo. Tvrtke će moći za više njih, ali će bespovratnih sredstava moći dobiti maksimalno 400 000 kn. Kupljena vozila svi moraju zadržati u vlasništvu dvije godine.

Ukoliko još uvijek niste uvjereni, još neke od prednosti električnih vozila su – manje porezno opterećenje, veća sigurnost u prometu, manje zagađenje bukom, te doprinos održivom razvoju i očuvanju planete. Što još reći nego pratite stranicu fonda za zaštitu okoliša, informirajte se o prodajnim mjestima električnih vozila koja sudjeluju u programu te si nabavite auto za bolju budućnost!

Želimo Vam ugodnu vožnju.

 

Zapratite nas na našim Facebook i LinkedIn profilima za još novosti i savjeta!

Prvi saznajte za dostupne natječaje - zapratite našu Facebook i LinkedIn stranicu!