Novosti / Potpora mladim poljoprivrednicima – Mjera 6.1.1.
Blog

Potpora mladim poljoprivrednicima – Mjera 6.1.1.

15. travnja, 2021
Potpora mladim poljoprivrednicima – Mjera 6.1.1. logo
Potpora mladim poljoprivrednicima – mjera 6.1.1. je natječaj namijenjen mladima do 41 godinu koji preuzimaju poljoprivredno gospodarstvo od djeda, oca, majke ili koji su po prvi puta upisani u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava kao nositelji. Kroz ovu mjeru i ulaganja mogu ostvariti 100% BESPOVRATNIH SREDSTAVA u iznosu od maksimalno 50.000,00 eur, modernizirati svakodnevne poslove te postati konkurentniji na tržištu.

Ovo je četvrti natječaj koji će se raspisati u drugom kvartalu 2021. i ako su vam prva tri pobjegla jer niste bili spremni, nemojte propustiti svoju četvrtu priliku.

Kako se pripremiti i koji su uvjeti?
  1. Na natječaj se prijavljuje OPG, obrt, j.d.o.o. ili d.o.o. koji mora imati ekonomsku veličinu od 8.000-49.999 eur. Ekonomsku veličinu možete saznati u najbližoj Savjetodavnoj Službi. Ako nemate traženu veličinu, provjerite s konzultantom da li je vrijeme da je „podebljate“ kako biste zadovoljili ovaj uvjet za natječaj.
  2. Vi možete biti nositelj vašeg OPG, obrt, j.d.o.o. ili d.o.o. s kojim se prijavljujete na natječaj, ali i ne morate.

Ako niste nositelj, bitno je da ste mladi poljoprivrednik i da preuzmete OPG, obrt, j.d.o.o. ili d.o.o u roku od 9 mjeseci nakon prolaska na natječaju.

Ako ste nositelj mladi poljoprivrednik i imate između 18-41 godinu, onda je bitno da na tu poziciju niste prijavljeni više od 24 mjeseca od predaje prijave natječaja. I naravno, da vam je to prvi put.

  1. Ne smijete imati dug na poreznoj kad se prijavljujete na natječaj. Prije možete imati dug, ali riješite ga do prijave.
  2. Natječaj traži da imate stručne vještine u području poljoprivrede, ali ni to nije problem. Možete vještine steći tijekom provedbe projekta.
  3. Ako tražite iznos od 50.000 eur onda morate pri završetku projekta- kod isplate treće rate biti registrirani u Registru poreznih obveznika po osnovi plaćanja poreza na dobit ili dohodak. Isto tako morate biti obveznik plaćanja doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje narednih 5 godina po osnovi poljoprivrede ukoliko ste OPG, ako ste firma onda doprinosi idu na nesamostalnu djelatnost. Bitno je naglasiti da ukoliko ste obrt, mora vam kod isplate zadnje rate pretežita djelatnost biti poljoprivreda.

Ako tražite iznos od 20.000 eur onda ne morate gore navedene uvjete ispuniti, dovoljno je da ste nositelj poljorivrednog gospodarstva narednih 5 godina.

 

Što je prihvatljivo za financiranje?
  • kupnja domaćih životinja, višegodišnjeg bilja, sjemena i sadnog materijala višegodišnjeg bilja
  • kupnja, građenje i/ili opremanje zatvorenih/zaštićenih prostora i objekata te ostalih gospodarskih objekata uključujući vanjsku i unutarnju infrastrukturu
  • kupnja ili zakup poljoprivrednog zemljišta
  • kupnja poljoprivredne mehanizacije, strojeva i opreme
  • podizanje novih i/ili restrukturiranje postojećih višegodišnjih nasada
  • uređenje i poboljšanje kvalitete poljoprivrednog zemljišta u svrhu poljoprivredne proizvodnje
  • građenje i/ili opremanje objekata za prodaju i prezentaciju vlastitih poljoprivrednih proizvoda uključujući i troškove promidžbe vlastitih poljoprivrednih proizvoda
  • stjecanje potrebnih stručnih znanja i sposobnosti za obavljanje poljoprivredne proizvodnje i prerade proizvoda iz Priloga I. Ugovora o EU
  • operativno poslovanje poljoprivrednog gospodarstva
  • konzultant

 

Iskustva naših klijenata

Kroz zadnja tri natječaja imali smo klijente kojima smo omogućili kupnju hale za preradu i skladištenje voća, zakup zemljišta i podizanje nasada maslina, kupnju poljoprivredne mehanizacije – traktori i roto brane, kupnja krava, kupnja magaraca itd.

Za klijente koji nisu bili spremni za natječaj, napravili smo korake koji su im omogućili da dočekaju novi potpuno zadovoljavajući uvjete prihvatljivosti.

Prvo dosta njih nije imalo ekonomsku veličinu min. 8.000 eur . Taj problem smo riješili na način da su na postojeće neobrađeno zemljište podignuli nasade ili su zakupili dodatno zemljišta i podigli nasade sve s ciljem povećanja ekonomske veličine. Također, najveću ekonomsku vrijednost dobili su oni koji su kupili životinje – primjerice krave.

Najviše nejasnoća je bilo oko „mladog poljoprivrednika“ stoga smo im pomogli pri pravnom razumijevanju kako mladi poljoprivrednik može preuzeti gospodarstvo. Najčešće su to bili prijenosi otac-sin u OPG-u, gdje je preuzimanje potrebno pravno odraditi 9 mjeseci nakon prolaska na natječaju, ali je prije prijave potrebno jasno raščlaniti dali je to moguće napraviti u OPG-u ili taj OPG nije prihvatljiv za natječaj.

 

Javite nam se na vrijeme kako bi pomogli i Vama. Naš savjet oko vaše prihvatljivosti ne košta ništa osim Vašeg vremena i volje.

Stojimo Vam na raspolaganju!

 

Zapratite nas na našim Facebook i LinkedIn profilima za još novosti i savjeta!

Prvi saznajte za dostupne natječaje - zapratite našu Facebook i LinkedIn stranicu!